Hogyan tovább?

2012.01.16. 20:28

Nem tudom, hogy lesz-e végül szimpátia tüntetés, mert már eléggé szelektáltan érkeznek a hírek. Ma pl. véletlenül tudtam meg, hogy az éhségsztrájkolók az MTVA előtt még mindig ott vannak… vagy nem?! Egyébként az nem lep meg, hogy Orbán Viktornak szüksége van a megerősítésre, de az igen, hogy azok, akik megszerveznék a mellette való tüntetést, miért nem várják meg, hogy egy kicsit lenyugodjanak a piacok, esetleg megegyezzen a kormány az IMF-fel. Azzal az IMF-fel amit a Fidesz-KDNP győzelme után szinte ellenségüknek tekintettek, és a kormány egyik legfontosabb feladatának a tőlük való függetlenséget tűzte ki célul. Akár azon az áron is, hogy megszorítgatván még egy kicsit a magyar lakosságot az adósság csökkentése, illetve minél előbbi visszafizetése lett a legfontosabb cél, az államháztartási hiány csökkentése mellett Ehhez képest most a világ legtermészetesebb dolgaként kezelik, hogy ismét hozzájuk fordultak, miután a forint és a gazdaság további és nagy mértékű gyengülésével még magasabb lett az államadósság mértéke. Igaz az államháztartási hiány némileg csökkent, de milyen áron? Nem költöttek a tömegközlekedésre, utakra, egészségügyre, stb. Megint meg kell kérdeznem: azok akik a tüntetést szervezik, ezekkel a problémákkal vajon, hogy birkóznak meg a mély öntudatukban?! Szép a kitartás a párt vezér mellett, de könyörgöm ez miben különbözik attól az elvakult rajongástól amit a Gyurcsány hívők csináltak azután is, hogy kiderült, hogy „elcseszték”. Pedig a hét elején a tv-ben a saját szememmel láttam Orbán Viktor nyilatkozatát, amelynek első mondata így hangzott: „a magyar gazdaság stabil”. Igen?! Akkor miért kellett áfát emelni? Akkor miért kell megint kuncsorogni hitelért a legádázabb ellenséghez? Akkor miért kell folyamatosan emelni az árakat a forint gyengülése miatt?! Az elszálló üzemanyag árakról nem is beszélve, amelyek némi forint erősödés után is még emelésre kerülnek. Még nem szembesült senki azzal, hogy megszűnt a 4 napos matrica. Ha valaki 1 napra el akar menni vidékre vajon ki fogja fizetni majd a fél tanknyi árú matricát?! Arra hivatkoztak, hogy Ausztriában is csak 10 napos matrica van. Igen, 1500 forintért. Valaki kiszámolta a magyar viszonyoknak megfelelő ár-érték arányt? Az ottani fizetéseket szem előtt tartva egy 10 napos matrica nálunk nem kerülhetne többe 1000 forintnál. De hát nálunk mindent meg lehet csinálni. Szintén a múlt hét elején pont a Jazzy Rádióban – amely köztudottan jobboldali – is elmondta az egyik meghívott banki szakértő, hogy semmiféle spekuláció nincs a forint ellen. Ha csak az nem, amit bármely egyszerű halandó „spekulál”, akár én is: ha látom, hogy gyengül a forint, adok-veszek, hogy nyerjek rajta valamit. Persze vannak akik ezt milliós tételben űzik.Hát azért ezzel egy ország gazdaságának szembe kellene tudni nézni, de legalább számolni. Erre fogni tehát bármit is azt feltételezi, hogy nagyon hülyének néznek minket.
ODItNzc1Njgw.jpg
Szóval azt megértem, hogy a tüntetést szervezők félnek, hogy Viktor esetleg lemond, sőt azt is, hogy újabb baloldali rémképek is megjelennek a szemeik előtt. De van egy olyan megoldás is, amit korábbi írásomban már említettem, és amelyre a Fidesz-KDNP-nek is meg van a lehetősége: tegyen olyan embereket az ország élére, akik nem a bratyizás miatt lesznek ott, hanem a szakmai tudásuk és érettségük miatt. Valóban az sem lenne lehetetlen, ha külföldi szakértőket is megkérdeznénk, és nem kellene mindig magányos hősként új kísérletnek kitenni ezt a népet. Ha bármelyik párt totális hatalmat akar szerezni (lásd média, bíróság, jegybank, stb.) akkor az miben különbözik bármelyik diktatúrától?! Úgy kell kormányozni, hogy az emberek többségének elismerését meg kell szerezni. Igen, ez a rendszerváltás óta még senkinek sem sikerült. Az, hogy most a Fidesz-KDNP 2/3-os többséggel megnyerte a választást, nem jelenti, hogy ennyien értenek most velük egyet. Az, hogy az előző kormány mértéktelen rablásai és az ezt kihasználandó jó kommunikációjuk miatt maguk mellé állították azt a közép és alsó réteget, akiket most a legnehezebb helyzetbe sodortak és hagynak felelőtlen gazdaságpolitikájukkal nagyon nehéz helyzetben, nem szabadna elfelejteni.
Egy ismerősöm mesélte, hogy idős szülei vidéken laknak. Rendszeresen járt le hozzájuk segíteni a ház körül, de már annyira drága a benzin, hogy nagyon ritkán tud lejutni. A városba sem tudja hozni őket, mert annyira leesett a vidéki ingatlanok ára, hogy nem tudják eladni a házat, de még ha el is adják, nem mernek hitelt felvenni, hogy a fővárosban tudjanak venni másikat. Az orvosi ellátás egyre katasztrofálisabb a kis vidéki városkában, a fiatalok többsége elmegy külföldre dolgozni, akiknek többsége azután már nem jön vissza az országba. Egyre több az idősebb, ellátatlan ember. Ez később kinek a számlájára lesz írható?